Telefonszámok: +36-30-820-6251, +36-20-376-8452 Email: info@kozponti-porszivo.hu

A kosár üres    Fizetés

Alapszerelési anyagok

 

Alapvetően két típusú csőrendszer használatos a lakossági központi porszívók kivitelezésénél: 2”-os és 50 mm-es átmérőjű. A 2”-os kanadai szabványú cső, míg az 50 mm-es európai szabványú. Bár a két csőrendszer között minimális a méretbeli különbség (kb. 0,4 mm), mégsem kompatibilisek egymással, így az egyes elemeket nem lehet keverni.

A 2”-os csőrendszer falvastagsága 1,8 mm, tokhosszúsága 15 mm, színe általában fehér. A csőhálózatot ragasztott kötésekkel kell kialakítani, az ehhez szükséges tangit ragasztó használatával. A cső 2 méteres szálban kapható, és mindkét vége tok nélküli. Az idomok kaphatóak BB-s (mindkét vége tokos) és KB-s (egyik vége tokos, másik vége tokba illeszkedő) kialakításban. Az egyes csövek összeillesztése BB-s karmantyúk segítségével történik. Az idomok között megtalálhatóak a 45 és nagyívű 90 fokos idomok (mindkettő BB-s és KB-s kivitelben is), 45 és 90 fokos „Y” idomok (csak BB-s kivitelben), dupla 45 fokos BB-s „Y” idom, és BB-s 30 fokos idom. A kisívű 90 fokos idom csak BB-s kivitelben kapható, és csak a falicsatlakozó és a szemétlapát-adapter utáni első idom lehet, de oda kötelező. Ezzel biztosítható, hogy a rendszer nem tud eldugulni, ugyanis a kisívű 90 fok lesz a rendszer legszűkebb pontja. Ami ott elakad, könnyen kiszabadítható (hisz elérhető a falicsatlakozónál, illetve szemétlapát-adapternél), ami pedig átmegy, az a rendszer többi részén is át tud haladni egész a központi porszívó gépig. A falicsatlakozók későbbi felszereléséhez szükséges a szerelőlapok beépítése a falicsatlakozónak megfelelő fajtában (ennek típusáról a falicsatlakozóknál lehet információt találni). A szerelőlapokra először egy kisívű 90 fokos idomot kell csatlakoztatni, ezután mehet rá a speciális PVC cső.

Az 50 mm-es csőrendszer falvastagsága 2,1 mm, tokhosszúsága 30 mm, színe általában kék vagy szürke. A 2”-os csőhöz hasonlóan szintén ragasztott kötésekkel épül fel, a csövek 2 métere szálban kaphatóak, és tok nélküliek. Az idomok kaphatóak BB-s (mindkét vége tokos) és KB-s (egyik vége tokos, másik vége tokba illeszkedő) kialakításban. Az egyes csövek összeillesztése BB-s karmantyúk segítségével történik. Az idomok között megtalálhatóak a 45 fokos idomok (BB-s és KB-s kivitelben is), 90 fokos BB-s idom (90 fokos KB-s idom nincs), 45 fokos „Y” idom BB-s és KB-s kivitelben, és 90 fokos „Y” idom BB-s kivitelben. Az 50 mm-es csőrendszer nem tartalmaz kisívű 90 fokos idomot, ennél a csőrendszernél a szerelődoboz tartalmazza a könyököt. A falicsatlakozók későbbi felszereléséhez szükséges a szerelődobozok beépítése a falicsatlakozónak megfelelő fajtában (ennek típusáról a falicsatlakozóknál lehet információt találni).

Mindkét rendszer fontos része a gyengeáramú vezérlőhálózat, mely a központi porszívó gép bekapcsolását végzi. A vezérlőhálózat kiépítése 2x0,75 mm2 kábellel történik, D16-os gégecsőben (védőcső) vezetve. Nem szükséges minden falicsatlakozótól a gépig húzni a kábelt, fel lehet fűzni egymás után a falicsatlakozókat, és egy kábelt vezetni a porszívó készülékig. A lényeg, hogy minden falicsatlakozó (és szemétlapát-adapter) összeköttetésben legyen a porszívó géppel. Ha ez nem történt meg, akkor a későbbiekben csak rádióvezérlésű gégecsővel indítható a készülék, mely drágább és nem teljesen „biztos” (nehezen veszi a jelet, bezavar a jelnek más jel, vasbeton leárnyékolja a jelet, stb.) megoldás.

Ezen kívül mindkét rendszerben megtalálhatóak a ragasztók, bilincsek (a csőrendszer rögzítéséhez), kifújó fedelek (a kifújó ág végének bogarak, rovarok elleni lezárására), kábelkötegelők (vezérlőhálózati gégecső rögzítéséhez a PVC csőhöz), aljzatkiemelő idomok (ha túl mélyre került a szerelőlap/doboz).